Als ouder is nieuwe kinderschoenen uitkiezen iets wat veel terugkomt. Dit komt omdat de schoenen van kinderen snel verslijten of niet groot genoeg meer zijn. Als ouder kan er dus veel tijd en geld zitten in het uitzoeken van nieuwe kinderschoenen. Naast de tijd en het geld wat het kost, is het ook belangrijk dat je als ouder de voeten van je kinderen goed beschermd. De vraag is dus ook hoe kies je nu de juiste kinderschoenen? Verder zijn een aantal antwoorden gegeven op deze vraag, en worden er een aantal tips gegeven om de juiste kinderschoenen aan te schaffen.

Een passende maat

Veel kinderen lopen rond met te kleine schoenen. Het blijkt zo te zijn dat dit voor twee derde van de kinderen het geval is. Deze gegevens verassen niet, want ouders willen dat kinderen zo lang mogelijk doen met de kinderschoenen om kosten te besparen. Wat ouders vergeten is dat een niet passende maat slecht kan zijn voor de ontwikkeling van de voeten. De voeten van je kind kunnen op een verkeerde manier zitten in de schoen, waardoor je kind anders zal gaan lopen. Dit kan op langere termijn voor problemen gaan zorgen. Het is daarom het beste om schoenen te kopen op de groei. Een kanttekening daarbij is dat te grote schoenen ook niet goed zijn. Te grote schoenen kunnen de kans op vallen en ongelukken vergroten. Het beste is om een kinderschoen op te laten meten bij een winkel. Als je dat niet doet kan je ook zelf met je duim kijken of een kinderschoen goed is. Als de duim van je hand tussen de voorkant van de voet en de voorkant van de schoen past weet je dat je een goede maat schoenen koopt. Deze schoenen zijn op de groei en daar kunnen je kinderen goed in lopen.

Bescherming van de voeten

Goede schoenen beschermen de voeten van je kind. Dit betekent dat je als ouder op verschillende punten moeten letten. Ten eerste moet je goed letten op het materiaal van de schoen. Over het algemeen is het goed om voor leer te kiezen, want deze stof heeft als kenmerk dat het goed ademt. Helaas betaal je als ouder in veel gevallen hier wel meer voor, maar deze stof slijt ook minder snel dus kan je kind er langer mee doen. Verder moet je ook goed kijken naar de hiel van de kinderschoenen. Hierbij kun je met je vingers drukken op de schoen en als de hiel makkelijk is om in te drukken weet je dat de schoen niet stevig genoeg is. Naast de hiel en de stof is het ook belangrijk om naar de zool van de schoen te kijken. Het belangrijkste aan de zool is dat de zool flexibel is en toch voor stevigheid zorgt. Daarbij is het ook handig dat de zool van een dikte beschikt die ervoor zorgt dat je kind goed beschermd is als hij of zij ergens op staat. Voor de zool is ook het buigpunt erg belangrijk. Het buigpunt van de zool van een kind moet namelijk liggen bij de grote teen. Op die manier kan je kind goede stappen maken. Als het buigpunt in het midden van de zool zit, dan kan je het beste deze schoenen niet kopen. Dit laat namelijk zien dat de zool te slap is en niet genoeg bescherming biedt.

Schoenen voor langere termijn

Als ouder heb je geen zin om na een korte tijd weer nieuwe schoenen te moeten kopen. Het is daarom dat je altijd beter voor goede kwaliteit kan kiezen in plaats van goedkope kwaliteit. Dit betekent niet altijd dat de duurste schoenen het beste zijn, maar over het algemeen zijn duurdere schoenen wel beter van kwaliteit. Eerder is al besproken waar een schoen moet voldoen voor de bescherming van de kinderschoenen. Deze kwaliteit zorgt er in het algemeen ook voor dat de kinderschoenen langer mee gaan. Dus zorg voor goede zolen, stevige hielen en schoenen van leer. Een tip is om goed te kijken naar de neus van de kinderschoenen. Het is namelijk zo dat het materiaal rubber voor de neus van de kinderschoenen kan helpen om de levensduur van schoenen te verlengen. Dit is omdat kinderen veel spelen op hun knieën en met hun schoenen schaven over de grond. Rubber zorgt ervoor dat de kinderschoenen minder snel zullen slijten. Om kosten te besparen op de kinderschoenen is het daarbij altijd beter om in de kinderschoenen uitverkoop te kijken dan oude schoenen van broers of zussen door te geven.